Black Belt

Six Sigma

Een Lean Six Sigma Black Belt is een professional in Lean Six Sigma en verantwoordelijk voor het managen van de zwaardere projecten en het daarbij behorende veranderproces.

Zij zijn als programmamanager verantwoordelijk voor het managen van een Lean Six Sigma transitie, complexe doorbraakprojecten of het aansturen van een aantal verbeterteams waarvan de teamleden bestaan uit Green Belts of vakinhoudelijke experts. Ze kunnen de Lean Six Sigma technieken uitstekend in de praktijk toepassen en daarbij organisatorische duurzamen veranderingen doorvoeren.

Voor een maximaal leereffect zullen deelnemers gelijktijdig participeren in een verbetertraject in hun eigen organisatie. Gedurende de training bieden we afwisselend oefeningen in ‘harde’ verbetertechnieken en ‘zachte’ verandermanagementtechnieken.

Voor wie is deze training geschikt?

De Lean Six Sigma Black Belt training is geschikt voor medewerkers die projectleider worden van complexere Lean Six Sigma projecten.

Wat levert deze training u op?

 • U leert alle aspecten van Lean Six Sigma die nodig zijn bij het realiseren van duurzame verandering.
 • We gaan in op leiderschapskwaliteiten en veranderkundige vaardigheden op Black Belt niveau.
 • U leert vanuit meerdere perspectieven naar uw organisatie te kijken waardoor u beter in staat bent grondoorzaken te achterhalen en een duurzame impact realiseert.
 • U weet hoe u Lean Six Sigma kunt toepassen in uw rol als projectleider in complexe verbeterprojecten.

Inhoud training

 • 12 stappen DMAIC projectaanpak (Define, Measure, Analyse, Improve, Control)
 • Lean Six Sigma skills per DMAIC fase op Blackbelt niveau:
  • Define: Voice of the customer, KANO-model, Project doel bepalen, Project charter, Risicomatrix
  • Measure: SIPOC, Operationele meetdefinities, Meetsysteem analyse (GR&R, Kappa)
  • Analyse: Proces prestatie analyse (Control charts), proces analyse met verschillende oorzaakanalysetechnieken, o.a. Value stream mapping en 8 vormen van verspillingen
  • Improve: Statistische tools, o.a. Hypothese testing, DOE; Lean oplossingstechnieken, o.a. Push/Pull, 5 S, Kaizen, Kanban, Poka-Yoke; Oplossingsvalidatie
  • Control: Gestandaardiseerd werk, sturen op KPI’s, Visueel management, Out of Control Action Plan, Continue verbeterloop
 • Interpersoonlijke skills, o.a. Kernkwaliteiten, Teamrollen, Team ontwikkeling, Communicatieniveaus, Omgaan met weerstand, Feedback geven, Stakeholderanalyse, Invloedstijlen, en Facilitering
 • Het Lean Six Sigma Leiderschapsmodel: Onze unieke aanpak die u in staat stelt om duurzame verandering binnen de organisatie te realiseren

Materiaal
U ontvangt een overzichtelijke trainingsmanual gebaseerd op de 12 stappen DMAIC structuur. In de manual beschrijven we bruikbare activiteiten, tools en templates. Daarnaast krijgt u een pragmatisch naslagwerk voor het toepassen van Lean Six Sigma.

Wij maken in de training gebruik van het statistische computerprogramma Minitab. Minitab is een computerprogramma dat essentieel is bij Lean Six Sigma projecten. Tijdens de training ontvangt u een trial versie voor uw eigen laptop, die u ook buiten de training mag gebruiken. Desgewenst stellen we ook een laptop beschikbaar

Duur training
Twaalf werkdagen, verspreid over vier maanden. Elke trainingsdag begint om 09.30 uur en eindigt om 17.30 uur.

Investering
De investering voor deze Lean Six Sigma Black Belt training bedraagt € 5.325,-, exclusief 21% BTW. Dit is inclusief materiaal, koffie, thee en lunch.

Locatie en datum
Wanneer de datum en locatie bekend zijn plaatsen wij deze in onze Agenda. Staat de training niet in de agenda? Schrijf u dan vrijblijvend in voor deze training, dan nemen wij contact met u op over de eerstvolgende datum waarop deze training zal plaats vinden.

Agenda

In de agenda staan de reeds geplande data, staat jouw training er niet bij schrijf je vrijblijvend in en we nemen contact met je op om een datum te plannen.

BEKIJK ONZE AGENDA